La Subrogació d'Hipoteca

És una modificació sobre algun dels seus factors, ja sigui del deutor o creditor. Si és de deutor es tracta de canviar el titular del préstec hipotecari. Aquest cas és l'habitual quan comprem un immoble que ja posseeix una hipoteca.

L'entitat bancària realitzarà un estudi financer, com si fos una concessió de préstec hipotecari. Una vegada aprovada la novació per l'entitat bancària, ens estalviarem els impostos derivats de la hipoteca, però sí tindrem els que porten implícits, com: notària, gestoria, registre i una comissió de subrogació que ja venia assignada en el contracte inicial del préstec hipotecar

Un altre cas és el de la subrogació entre entitats bancàries que consisteix a canviar la nostra hipoteca d'un banc a un altre amb l'objectiu d'una millora en les condicions del préstec.
En aquest cas, també tindrem les despeses de notari, gestoria, registre i la comissió de subrogació, que actualment ha de ser menor al 0,5% per a les operacions que es van formalitzar després d'abril de 2003.

Finalment, tenim l'escenari de compra d'un immoble d'obra nova. És molt comú que el constructor hagi formalitzat una hipoteca finançant l'obra a través del seu banc. En aquest cas el comprador pot subrogar-se o no a aquest préstec hipotecari. En el cas de no quedar-nos amb la hipoteca ja existent, el constructor haurà d'assumir les despeses de cancel·lació d'hipoteca.