No sabem si amb el nou Euribor les hipoteques seran més barates

Publicat el 15 de Maig de 2017

El secretari general de l'European Money Markets Institute (EMMI), encarregat de fixar l'euríbor, preveu tenir el nou tipus per a finals de 2018

L'índex de referència en les hipoteques espanyoles viu temps de canvis. La legislació comunitària obliga a la seva reformulació, ja que en l'actualitat es basa en estimacions i no en operacions reals del mercat interbancari.

Immers en aquest procés de transformació, el EMMI pilota per a tenir un nou Euribor per 2018, però no acaba de definir si acabarà sent un canvi que afavoreixi als consumidors.

Hi ha uns deu països de la zona euro que prenen l'euríbor com a referència. entre ells Espanya, Portugal, Itàlia o Irlanda.

Hi ha una regulació europea que exigeix ​​que els tipus de referència d'importància crítica i sistèmica han de basar-se en operacions reals en el màxim possible. Des de la EMMI s'intenta que estigui totalment basada en aquestes operacions reals. Que no estigués basat en estimacions d'experts com fins ara. Però no hi ha prou transaccions perquè puguem tirar endavant una metodologia basada íntegrament en el mercat.

Estudiem una metodologia combinada o híbrida, que sí compliria amb la regulació. D'una banda les entitats miren les seves pròpies operacions. Si no són suficients miren a les de mercats similars. Si segueixen sense ser suficients, entra en joc el judici d'un expert, d'aquí que sigui híbrid. Calen proves per veure si és prou robust per llançar-ho. Es consultarà els implicats: banca, entitats financeres, consumidors ... Per a finals de 2018 es vol tenir tot a punt.

 En qualsevol cas, el nou Euribor estarà a punt per quan es recuperi el mercat. Una de les raons per canviar l'Euribor és fer-lo més transparent. Ara les entitats s'autoexigeixen complir les regles. També es fa balanç de la situació actual dels bancs. Es necessiten grans jugadors a Europa perquè competeixin amb les fintechs o grans corporacions -Amazon, Facebook- que comencin a donar serveis financers. Pel que fa a les crisis bancàries, el risc sempre hi és, però amb entitats més fortes s'afronten millor.

Font: La Vanguardia

 • Barcelona

  93 293 19 07

  Paseo de Gracia 85, 8ª planta

 • Madrid

  91 800 54 66

  Serrano 60, 4ª planta

 • Sant Cugat del Vallès

  93 293 19 07

  Plaza Ausiàs March 1, 4ª planta

 • Valencia

  96 128 59 68

  Calle Mossen Femades 3, bajo dcha. Ed. Lauria

 • Palma de Mallorca

  97 100 32 03

 • Alicante

  96 564 11 13

 • Málaga

  95 156 38 58

 • Sevilla

  95 525 24 41