Impacte de la inversió estrangera a Espanya

Publicat el 26 de Juny de 2015

Els diners estrangers impulsen la recuperació del mercat immobiliari a Espanya

El capital estranger està impulsant la recuperació a Espanya del mercat immobiliari, segons informa el diari britànic, Financial Times, després d'una anàlisi sobre el sector.

Les dades de la societat de registradors de la propietat a Espanya mostren que els estrangers van comprar el 12,2% de les propietats residencials adquirides al llarg del país en el primer trimestre d'aquest any, enfront del 9% que exhibia el sector abans de la crisi.

Entre les compres d'habitatges per part d'estrangers, el major impacte es produeix en el mercat de luxe. En aquest segment, els habitatges es van depreciar més d'un 35% entre 2007 i 2013, segons les estadístiques de l'INE de les que es fa ressò Financial Times. Però zones elegants i populars entre els estrangers com Pedralbes, a Barcelona,  o el barri Salamanca a Madrid,  han recuperat ja el 20% del valor perdut.

El perfil demogràfic dels compradors ha canviat. La depreciació de l'euro ha atret a compradors de l'Orient Mitjà, Àsia i els Estats Units. Mentre que el col·lapse del ruble i les normes més estrictes sobre transferències monetàries han deixat fora els russos.

El paper dels fons d'inversió, o les societats que inverteixen en immobiliari (SOCIMI) ha estat clau per a la recuperació immobiliària. Dels 10.200 milions d'euros invertits en béns immobiliaris comercials a Espanya durant 2014, la meitat va venir directament de fons estrangers, i 2.500 milions (gairebé un altre 25%), de SOCIMI.

Aquest any, la recuperació econòmica i la del crèdit ha permès que es financi gairebé un terç més d'hipoteques durant el primer trimestre que en el mateix període de l'any passat. Els compradors locals també han tornat al mercat.