És obligatori contractar una assegurança de llar quan demano una hipoteca?

Publicat el 26 de Juny de 2018

Com a norma general, la normativa referent al mercat d'hipoteques assenyala que no és obligatori contractar una assegurança de la llar en subscriure un préstec

És obligatori contractar una assegurança de llar quan demano una hipoteca?

Aquelles persones que tenen una hipoteca o van a adquirir una casa mitjançant aquesta fórmula han de saber que, com a norma general, la normativa referent al mercat d'hipoteques assenyala que no és obligatori contractar una assegurança de la llar a subscriure un préstec amb garantia hipotecària. És important que ho tinguem en compte doncs, tot i que el banc ho ofereixi, hem de saber que hi ha la opció de no accedir a la contractació de l'assegurança. Una cosa diferent és l'obligatorietat que adquirim una assegurança que protegeixi enfront d'incendis.

En referència a això, la reforma de la llei del mercat hipotecari exigeix ​​que hi hagi una assegurança que cobreixi els danys que puguin ocasionar-se en l'immoble, tenint en compte que el valor de la taxació i la suma assegurada han de coincidir, excloent el valor dels béns que no són assegurables per naturalesa. Aquesta obligació és aplicable a títols hipotecaris emesos en conformitat amb la normativa del mercat hipotecari. Pel que l'assegurança d'incendi sí que és obligatori per a aquelles hipoteques on el seu titular és el banc.

Una persona de nacionalitat britànica està interessada a comprar el meu habitatge a la platja. He de fer alguna cosa especial al tractar-se d'una compravenda a un estranger?

Com en qualsevol compravenda, i més en aquelles operacions que surten del que consideraríem que és habitual, és important assessorar-se per un professional. En l'actualitat hi ha nombroses agències immobiliàries especialitzades en oferir producte nacional a clients estrangers. Aquests professionals no només salten la possible barrera idiomàtica, sinó que coneixen totes les casuístiques que faran que el procés de compra sigui fiable i senzill tant per a nosaltres com per al comprador.

En el cas que s'opti per gestionar la compra del propi pis a un estranger, hi ha alguns aspectes a tenir en compte, sobretot, de caràcter legal. Per exemple, pel que fa a la forma de pagament, tot i que l'ordenament jurídic espanyol ofereix moltes garanties, cal deixar-ho tot molt ben definit i no cal descartar l'ajuda d'un advocat, ja que els compradors estrangers solen portar suport d'aquest tipus.

De tota manera, en general no solen existir problemes en els pagaments, ja que el comprador estranger és típicament un client solvent i bon pagador, i sol fer el pagament en efectiu sense recórrer a una hipoteca. En molts casos estem parlant de compres que tenen com a objectiu la inversió, i de necessitar crèdit, solen acudir a entitats bancàries del seu país d'origen.

Quant als impostos, la tributació és exactament la mateixa sent un 10% en obra nova i un percentatge determinat per cada comunitat per segona mà. Després, si el comprador no és resident haurà de pagar l'impost de no residents, i la de patrimoni si procedís. En canvi, tot el que sigui IBI, taxa d'escombraries ... En definitiva, qualsevol impost local, seria exactament igual. Vendre un pis a un estranger no dista molt de fer-ho a un espanyol, encara que segurament deixar-se assessorar per un professional significarà tranquil·litat, no només a nosaltres sinó també al comprador.

 

Font: ABC

 • Barcelona

  93 293 19 07

  Paseo de Gracia 85, 8ª planta

 • Madrid

  91 800 54 66

  Serrano 60, 4ª planta

 • Sant Cugat del Vallès

  93 293 19 07

  Plaza Ausiàs March 1, 4ª planta

 • Valencia

  96 128 59 68

  Calle Mossen Femades 3, bajo dcha. Ed. Lauria

 • Palma de Mallorca

  97 100 32 03

 • Alicante

  96 564 11 13

 • Málaga

  95 156 38 58

 • Sevilla

  95 525 24 41