El preu de l'habitatge apunta de nou a la tendència a l'alça

Publicat el 16 de Setembre de 2015

Si n'hi ha un sector en que comença a ser evident que ha arribat la recuperació, aquest és el de la construcció i l'immobiliari. El que ja és una evidència als carrers, on han florit de nou les oficines de compravenda de pisos, i on es comencen a veure una altra vegada grues, ara s'està traduint en les estadístiques oficials.

Les últimes dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) constaten que, en el segon trimestre d'aquest any, es va produir un augment de preus de l'habitatge a Espanya del 4% anual, i del 4,2% trimestral, un percentatge de pujada que no es donava des de fa vuit anys, en el tercer trimestre de 2007.

Les dades totals no reflecteixen la dispersió de preus i vendes, segons la zona geogràfica, amb oscil·lacions que en preus van des de la pujada màxima registrada a Catalunya, del 5,4%, i la mínima de l'1%, a Extremadura. I el mateix passa amb les transaccions: enfront d'un augment d'operacions del 37,4% de les Balears hi ha encara una caiguda del 9,8% a Extremadura. Catalunya va ser la sisena autonomia per increment vendes (17,2%).

Expansió controlada

Almenys per ara, s'està molt lluny de crear una altra bombolla, degut a que els bancs estan sotmesos a un control molt més estricte; encara hi ha molta oferta pendent de venda en el mercat; les immobiliàries dels bancs estan acabant més promocions que es van quedar a mitges i les pujades de preus s'estan produint a un ritme pausat, molt lluny del ritme de dos dígits anuals del boom.

Aquests increments de preus en absolut representen una nova bombolla, sinó que indiquen que ens estem acostant a la normalització del sector, a un punt d'equilibri del mercat.