Si estàs negociant una hipoteca ¿millor el tipus fix o el variable?

Publicat el 28 d'Abril de 2017

Els bancs han augmentat l'oferta de crèdits amb interessos estables per garantir els seus marges. Són més cares que les unides a l'euríbor, però tenen avantatges

Les hipoteques, per regla general, poden tenir un tipus d'interès variable o fix.

Al variable, en la seva immensa majoria, es vinculen a l'euríbor. Aquest indicador fluctua. I els clients pagaran l'interès que marqui sumat a un diferencial que els imposi el banc. És a dir: qui contracta una hipoteca a euríbor + 1, pagarà d'interessos l'1% més del que indiqui l'euríbor. Normalment, (això es fixa per contracte) l'entitat revisa cada any els interessos del préstec, i farà servir com a referència el nivell al que l'euríbor estigui en el mes de la revisió. Així, el client només sap quant pagarà amb exactitud cada mes a l'horitzó d'un any i al llarg de la vida de la hipoteca, els interessos van canviant.

En les hipoteques fixes, el client i el banc acorden un interès estable per a tota la vida del crèdit. A canvi d'aquesta seguretat en les quotes, en general els interessos aplicats són superiors als que en aquell moment indica l'euríbor.

Els bancs es mouen en un entorn de préstecs amb interessos molt baixos, a causa que el tipus d'interès europeu, l'euríbor va tancar al gener el seu dotzè mes en negatiu. És a dir, sobre el diferencial establert per cada banc, l'euríbor no suma res. Així, la necessitat de les entitats financeres de protegir els seus marges les empeny a apostar per les hipoteques a tipus fixos, que no es veuen afectades pel que faci l'índex europeu.

L'oferta va trobar la demanda i les xifres en aquest sentit són meridianes: si el 76,6% de les hipoteques que es van constituir el juny de l'any passat utilitzaven un tipus d'interès variable, enfront del 23,4% de tipus fix, tot just cinc mesos després, al novembre, aquesta segona modalitat ja caracteritzava el 31,8%, segons les últimes dades disponibles de l'INE.

 No només el tipus d'interès fa que una hipoteca sigui bona o dolenta, sinó que aquesta valoració depèn de les característiques del deutor.

Font: El País

 • Barcelona

  93 293 19 07

  Paseo de Gracia 85, 8ª planta

 • Madrid

  91 800 54 66

  Serrano 60, 4ª planta

 • Sant Cugat del Vallès

  93 293 19 07

  Plaza Ausiàs March 1, 4ª planta

 • Valencia

  96 128 59 68

  Calle Mossen Femades 3, bajo dcha. Ed. Lauria

 • Palma de Mallorca

  97 100 32 03

 • Alicante

  96 564 11 13

 • Málaga

  95 156 38 58

 • Sevilla

  95 525 24 41