Experts alerten del risc per a Espanya d'un deute exterior del 90%

Publicat el 24 d'Octubre de 2016

Un grup d'economistes de reconegut prestigi adverteixen dels riscos si l'economia espanyola canviés

L'economia espanyola avança a passos de gegant  tot i amb alguns factors com ara l'alt nivell d'atur, la fràgil situació en què es troba la Seguretat Social, el dèficit públic incontrolat, un deute públic que voreja el 100% del PIB i una desigualtat social creixent .

Amb aquest panorama, un grup d'economistes de reconegut prestigi, adverteixen sobre els riscos en el cas que aquesta excel·lent situació pugui canviar. Els baixos preus del petroli i sobretot la política monetària expansiva del Banc Central Europeu han aportat més que oxigen.

Aquests factors també han contribuït a augmentar la renda disponible de les famílies, a impulsar les exportacions i reduir els compromisos financers (la càrrega d'interessos) de les administracions públiques al mínim.

Una altra de les grans debilitats de l'economia espanyola, és l'elevat deute exterior, segons apunten els experts. El deute exterior d'Espanya ronda el 90% del PIB, una taxa molt per sobre de la que acumulen els grans països del nostre entorn i lluny del 35% de mitjana que recomana la Comissió Europea. Els experts també posen el focus en els passius exteriors exigibles, que equivalen a 1,7 bilions d'euros, i insisteixen en la necessitat de reduir-los.

Aquesta situació d'alt endeutament exterior provoca que Espanya estigui exposada a canvis de la confiança exterior sobre la nostra capacitat de pagament. L' economia espanyola en l'any 2007 creixia a un ritme vertiginós, amb escassa deute, superàvit pressupostari i prop de la plena ocupació. Van aparèixer llavors les turbulències externes, el que va provocar que comencessin a aparèixer els desequilibris.

Per això, els experts adverteixen de les conseqüències que tindria per a Espanya una recessió. La substitució de l'aportació de la demanda exterior per la demanda interna és un mal senyal. La veritat és que el consum privat està tirant amb força de l'economia espanyola en detriment del sector exterior. Aquesta situació podria ser nociva.

Els experts aconsellen que en una situació excepcional pels baixos tipus d'interès, mai han estat tan reduïts, s'hauria d'aprofitar per fer reformes que millorin la productivitat de l'economia espanyola i del sector exterior.